Kategorier
Trafikskola

Börja med en mopedkurs i Stockholm

Första steget mot att börja köra moped eller A-traktor är att ta en mopedkurs hos en etablerad trafikskola i centrala Stockholm för att få sitt mopedkörkort.

Det finns två olika kategorier av mopedkörkort. Det körkort som kallas AM-körkort gör att man får tillstånd att köra mopeder som är gjorda för en hastighet på högst 45 km/timmen. Dessa mopeder kallas klass I och måste ha registreringsskylt. Ett AM-körkort gör också att man får köra traktorer med en hastighet på maximalt 40 km/timmen. Till dessa räknas de ombyggda personbilar som kallas A-traktorer.

Den andra kategorin av körkort för moped kallas förarbevis och innebär att man får köra mopeder med en hastighet på maximalt 25 km/timmen. Man får också köra de äldre så kallade 30-mopederna. För att få ta ett mopedkörkort krävs det att man har fyllt 15 år och har fått körkortstillstånd från Trafikverket. Man ska ha genomgått mopedutbildning hos en behörig lärare och gjort ett godkänt kunskapsprov hos Trafikverket.

Man kan börja sin mopedkurs när man är 14 år och nio månader gammal

Till skillnad från när man tar B-körkort för bil så är det inte tillåtet att övningsköra privat med moped. Man kan däremot anmäla sig och genomföra sin mopedutbildning i Stockholm redan när man är fjorton år och nio månader. När man sedan fyller femton år kan det därför vara möjligt att redan på födelsedagen ge sig ut med sin moped eller A-traktor.

När man väljer en mopedutbildning hos en auktoriserad trafikskola får man både den teoretiska och praktiska kunskap som behövs för att bli en säker och ansvarsfull förare i trafiken. Den teoretiska delen består av 8 timmars lektionstid och 4 timmars praktiska övningar under trygga förhållanden. Kursen avslutas med ett kunskapstest. Trafikskolan lånar ut moped och säkerhetsutrustning under utbildningen.